Кожну першу п’ятницю місяця з 10.00 до 13.00 у відділі юридичної літератури провідні спеціалісти Головного управління юстиції в Одеській області надають безоплатну первинну правову допомогу малозабезпеченим громадянам

четвер, 23 травня 2019 р.

«Конституційні засади мовної політики в Україні і діюче законодавство»


25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».
Державний статус української мови гарантує Конституція, але деталі використання мови у різних сферах життя визначає цей  закон. Він набирає чинності 16 липня 2019 року.
Книжково-документальна виставка «Конституційні засади мовної політики в Україні і діюче законодавство» розгорнуто у відділі юридичної літератури ОУНБ ім. М. Грушевського.


В першому розділі виставки «Статус державної мови в Україні» експонуються законодавчі акти, які забезпечують державний статус української мови: Конституція України, власно закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», а  також книги та наукові статті, в яких наводиться поняття державної мови, розглядається статус державної мови в контексті Конституції України, досліджується державна мова як засіб формування національної свідомості українського суспільства.
У другому розділі «Рідна мова як засіб пізнання світу (мовні права національних меншин)» до уваги користувачів  пропонуються міжнародно-правові акти у сфері захисту мовних прав національних меншин і українське законодавство, а саме: науково-практичний коментар до ст.ст. 10, 52 Конституції України, закон «Про національні меншини в Україні». Експонуються також монографії та наукові статті з цієї актуальної проблеми.
Виставка експонуватиметься з 23 травня по 23 червня п.р.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми із задоволенням дамо відповідь на всі ваші коментарі