Кожну першу п’ятницю місяця з 10.00 до 13.00 у відділі юридичної літератури провідні спеціалісти Головного управління юстиції в Одеській області надають безоплатну первинну правову допомогу малозабезпеченим громадянам

вівторок, 17 березня 2015 р.

Нові надходження літератури з конституційного права.
1 квартал 2015 року

До відділу юридичної літератури в 1 кварталі 2015 року надійшли наступні видання з конституційного права: 

302-14
67.9(4Укр)
А94
Афанасьєва, М. В. Виборча інженерія в Україні : монографія / М. В. Афанасьєва. – Одеса : Юридична література, 2014. – 384 с.
Монографію присвячено дослідженню проблем становлення та розвитку виборчої інженерії в Україні. Висвітлені гносеологічні витоки виборчої інженерії як наукового напряму та теоретико-методологічні засади конституційно-правового конструювання виборчої системи та процесу. На основі аналізу конституційного законодавства, правотворчої та виборчої практики, науково-теоретичних і прикладних робіт розкрито структуру виборчої інженерії в Україні. Особливу увагу приділено виборчій системі як об’єкту виборчої інженерії, критеріям її конституційно-правового конструювання. Проаналізовано сутність зловживання повноваженнями владного характеру як прояву суб'єктивізму у виборчій інженерії.
Монографія розрахована на юристів, політологів, науковців, викладачів, аспірантів та студентів вищих навчальних закладів юридичного та політологічного профілю, народних депутатів, працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, членів виборчих комісій та широке коло читачів.


324-14
67.9(4Укр)300.3
Б12
Бабін, Б. В. Права людини та громадянське суспільство : навч. посібн. для студ. вищих навч. закладів / Б. В. Бабін, А. В. Ковбан. – Одеса : Фенікс, 2014. – 320 с.
Цей навчальний посібник є новаційним виданням з прав людини та громадянського суспільства. У ньому висвітлено питання поняття, види, джерела прав людини, особливості їх сьогоднішнього становища та шляхи подальшого удосконалення законодавства. Особливу увагу приділено впливу громадянського суспільства на права людини у контекст і його адаптації до правових та політичних стандартів.
Призначений для опрацювання дисциплін "Теорія держави та права", "Конституційне право України", "Міжнародне право", "Політологія" тощо. Розрахований на студентів, слухачів, аспірантів і викладачів вищих юридичних навчальних закладів, а також наукових та практичних працівників.


478-14
67.9(4Укр)300
В29
Веніславський, Ф. В. Конституційне право України в схемах і таблицях : навч. посіб. для студ. юрид. вузів та ф-тів / Ф. В. Веніславський. – X. : Право, 2014. – 376 с.
У навчальному посібнику в схемах і таблицях викладено основні питання курсу конституційного права України, передбачені навчальною програмою для студентів юридичних вузів.
Розраховано на студентів юридичних вузів і факультетів, усіх, хто ці-кавиться проблемами конституційного права України.


884-13
67.9(4Укр)300
В68
Волошин, Ю.О. Конституційна реформа та модернізація в сучасній державі в умовах європейської інтеграції: проблеми теорії і практики : моногр. / Ю.О. Волошин, О.М. Пересада. – Одеса : Фенікс, 2013. – 208 с.
Монографічне дослідження присвячене аналізу доктринальних та практичних аспектів реалізації конституційних реформ в сучасних державах. На прикладі держав Європейського Союзу показані методологічні особливості реформування конституцій, специфіка внесення змін до основних законів, способи таких змін, розроблено відповідні класифікації. Дослідження теоретичних особливостей реалізації конституційних реформ дозволило запропонувати ряд удосконалень для узгодження розуміння осно¬вних категорій конституційного процесу, зокрема конституційної модернізації та конституційної трансформації.
На підставі практичного аналізу досвіду конституційних реформ держав Балтії та Польщі обґрунтовується необхідність проведення широкої конституційної реформи в Україні для забезпечення адекватної практичної реалізації норм Конституції України.


473-14
67.300
З19
Закоморна, К. О. Державне (конституційне) право зарубіжних країн (навчальні матеріали та схеми): посіб. для підготов, до іспитів / К. О. Закоморна. – X. : Право, 2014. – 264 с.
Запропонований навчальний посібник відповідає навчальній програмі курсу "Державне (конституційне) право зарубіжних країн". До посібника увійшли питання до іспиту та відповіді на них. Призначено для студентів юридичних вузів усіх форм навчання.



881-13
67.9(4Укр)300.62.5
М36
Мацкевич, Р. М. Політико-правові засади формування інституту лобізму в Україні : монографія / Р. М. Мацкевич. – Одеса : Фенікс, 2013. – 168 с.
У монографії досліджено природу та характерні ознаки функціонування інституту лобізму в законотворчому процесі; значну увагу приділено визначенню ролі інституту лобізму як важливого засобу зв’язку державної влади з суспільством; вивчено організаційно-правові засади функціонування інституту лобізму в Україні; охарактеризовано шляхи вдосконалення державно-правового статусу інституту лобізму в Україні. Затвердження статусу лобізму як природного й необхідного елемента політичного життя сучасного суспільства допоможе змінити негативні стереотипи в українському суспільстві щодо інституту лобізму.
Положення й висновки монографії можна використати для оптимізації політичного процесу в сучасному українському суспільстві, зниження рівня його конфліктності.

936-13
67.9(4Укр)300.3
Р17
Размєтаєва, Ю. С. Права людини як фундаментальна цінність громадянського суспільства: монографія / Ю. С. Размєтаєва. – X.: Финарт. – 196 с.
Монографію присвячено комплексному теоретичному аналізу прав людини як фундаментальної цінності громадянського суспільства, встановленню особливостей реалізації прав у громадянському суспільстві та визначенню на цій основі напрямків запровадження прав людини в умовах його формування. Виявлено основні властивості прав людини як фундаментальної цінності громадянського суспільства, форми вияву прав. Визначено головні особливості здійснення прав людини у громадянському суспільстві, обґрунтовано, що неурядові організації є основою системи реалізації прав людини, розкрито сутність і специфіку способів захисту прав у громадянському суспільстві. Проаналізовано форми правової активності, визначено основні властивості правової активності індивідів. Надано бачення теоретичної моделі співвідношення громадянського суспільства і правової держави, доведено спільність ціннісного змісту прав людини для останніх. Досліджено розуміння співвідношення універсального та культурно-особливого у правах людини, доведено універсальність прав як цінності для будь-якого громадянського суспільства, незалежно від національно-культурного контексту.
Для науковців, викладачів, аспірантів та студентів юридичних навчальних закладів.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми із задоволенням дамо відповідь на всі ваші коментарі