Кожну першу п’ятницю місяця з 10.00 до 13.00 у відділі юридичної літератури провідні спеціалісти Головного управління юстиції в Одеській області надають безоплатну первинну правову допомогу малозабезпеченим громадянам

вівторок, 10 березня 2015 р.

15 березня – Всесвітній день прав споживача

Свято Всесвітній день прав споживача стосується всіх громадян, тому що всі, незалежно від статі і віку, освіти і соціального статусу, впродовж усього життя споживають товари і послуги.
Право на споживання якісної продукції та послуг є одним із складових соціальних прав людини, таким же невід’ємним, як право на життя, на медичне обслуговування, свободу слова тощо.
Всесвітній день прав споживачів вперше відзначався 15 березня 1983 року. Через два роки поспіль, у 1985 році було ухвалено Декларацією «Керівні принципи Організації Об’єднаних Націй для захисту інтересів споживачів». В них  проголошуються головні права споживача: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір, право бути почутим, право на відшкодування збитків, право на споживацьку освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове оточуюче середовище.
Захист прав споживачів в Україні забезпечується Основним Законом: у  статті 42 Конституції проголошено: «Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів». Закон України «Про захист прав споживачів» регулює відносини між споживачами товарів, (робіт, послуг) та виробниками, виконавцями, продавцями різних форм власності, а також встановлює права споживачів.

В Україні діють також певні європейські директиви в рамках міжнародних угод, підписаних нашою країною, які доповнюють вітчизняне законодавство на захист прав та інтересів споживачів нормами, визнаними у світовій та європейській спільноті, зокрема, звернення до Стразбургського суду.

Про захист прав споживачів: Закон України: станом на 08.08.2013 р. / Верховна Рада України. - Офіц. вид. - К. : Парламент. вид-во, 2013. - 42 с.










Звєрєва, О. В. Деякі питання регламентації прав споживача у випадку придбання товару неналежної якості / О. В. Звєрєва // Право і безпека. – 2007. – Т. 6. – № 2. – С. 115–120.
У статті розглядаються особливості захисту прав    споживачів при придбанні окремих видів товарів.


1778-07
67.9(4УКР)304
З-43
Звєрєва, О. В. Захист прав споживачів: навч. посіб. / О. В. Звєрєва ; Донецький ун-т економіки та права. - К. : Центр учбової літератури, 2007. - 192 с. - Бібліогр.: с. 184-191.
Навчальний посібник спрямовано на глибоке вивчення правової регламентації захисту прав споживачів. Зокрема, в ньому розглядаються питання виникнення законодавства про захист прав споживачів у світі; основні права споживачів товарів, робіт, послуг: право на належну якість, права споживача в разі придбання ним товару неналежної якості, право споживача на безпеку, на інформацію про продукцію та ін.

Менів, Л. Д. Адміністративно-правовий статус споживача / Г. Г. Забарний, Л. Д. Менів // Бюлет. Мін-ва юстиції України. – 2007. – № 10. – С. 56–61.









827-10
67.9(4УКР)304
П68
Рабинович, А. В. Правове регулювання захисту прав споживачів: навч. посіб. – Львів : Новий світ -2000, 2010. – 342 с.
У посібнику значна увага приділяється становленню та розвитку національного законодавства про  захист прав споживачів, міжнародним стандартам у цієї сфері, подається загальна характеристика сучасного законодавства України. Докладно розглянуто юридичний механізм забезпечення прав споживачів.


2377-11
67.9(4УКР)308
Х-12
Хавронюк, М. І. Право споживачів на безпечність продукції: кримінально-правове забезпечення: моногр. – Київ : Атіка, 2011. – 324 с.
У пропонованій монографії досліджено систему правових, зокрема кримінально-правових, засобів забезпечення споживачів на безпечність продукції, з метою розроблення рекомендацій  щодо удосконалення  кримінального законодавства та підвищення ефективності слідчої і судової практики захисту зазначеного права.






Корисні поради споживачам



Поліщук, І. Свято в баночці // Уряд. кур`єр. – 2013. – 17 груд. – С. 11.
Вибір червоної ікри вражаючий, так само, як і різниця в ціні. Щоб дізнатися правду про червону ікру, яка продається в торговельній мережі, її перевірили в лабораторії центру споживчих експертиз "Тест". Зі статті можна дізнатися про результати експертизи, про те, як правильно вибрати і зберегти делікатес, які торгові марки відповідають вимогам а які – ні… Детальніше


Поліщук, І. Сири знову фальшують // Уряд. кур`єр. – 2013. – 8 листоп. – С. 11.
Твердий сир — чи не найскандальніший продукт на нашому ринку. Саме до його якості час від часу лунають претензії. Тож не дивно, що деякі споживачі з пересторогою почали ставитись до нього. Як наслідок, дехто став відмовлятись від купівлі цього хоч і корисного, проте такого підозрілого продукту. Як вибрати із всього товарного асортиментного різноманіття справді якісний, з’ясував "Урядовий кур’єр". Детальніше



Поліщук, І. Пальма в шоколаді // Уряд. кур`єр. – 2013. – 8 листоп. – С. 11.
Глазуровані сирки важко назвати корисним продуктом, який повинні їсти діти. В них багато калорій, жиру, холестерину, простих вуглеводів. Ці добавки сприяють розвитку ожиріння, цукрового діабету», - розповідає доктор медичних наук Г. Анохіна.

Поліщук, І. Соус із добавок // Уряд.кур`єр. – 2013. – 17 груд. – С. 18.
Класичний рецепт майонезу передбачає використання яєць, олії та гірчиці. Проте сьогодні цей соус примудряються готувати без, так би мовити, основних інгредієнтів. Наприклад, без яєць. І що цікаво, це не вважається порушенням вимог, прописаних у спеціалізованому державному стандарті. З чого насправді в промислових масштабах виготовляють майонез, з’ясовував "Урядовий кур’єр".  Детальніше

1 коментар:

  1. Фадеева Зоя2/4/15 22:20

    Я так люблю икру, майонез, сырки и остальное по списку...

    ВідповістиВидалити

Ми із задоволенням дамо відповідь на всі ваші коментарі