Кожну першу п’ятницю місяця з 10.00 до 13.00 у відділі юридичної літератури провідні спеціалісти Головного управління юстиції в Одеській області надають безоплатну первинну правову допомогу малозабезпеченим громадянам

пʼятницю, 10 жовтня 2014 р.

Тренінги для бібліотечних фахівців з надання послуг для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)

Серія тренінгів для бібліотечних фахівців з надання послуг для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) проводилась на виконання наказу Міністерства культури України № 773 від 18.09.2014 року "Про реалізацію проекту "Бібліотеки як центр підтримки громади в умовах воєнної загрози: робота з внутрішньо переміщеними особами".
Така діяльність вкрай важлива саме в бібліотеках, оскільки сьогодні вони є центрами громад з надання інформаційних, культурно-освітніх послуг.
Метою низки тренінгів, які провів представник програми "Бібліоміст" Максим Елігулашвілі, є окреслення кола діяльності публічних бібліотек області із забезпечення надання якісних бібліотечно-інформаційних послуг вимушеним переселенцям, налагодження ефективних механізмів комунікації громадян з місцевими органами влади, сприяння їх соціальній адаптації.
Бібліотекарі проявили активність і зацікавленість. Учасники тренінгу проаналізували юридичні, психологічні та соціальні особливості надання послуг ВПО, а також дізналися, які наявні ресурси та послуги бібліотеки можуть використовувати для допомоги переселенцям. Одним з головних питань, що обговорювалися, стало донесення інформації про бібліотечні послуги до ВПО та запрошення переселенців до бібліотек. Бібліотекарі розпочали створювати мапу для проведення консультацій щодо ресурсів для ВПО у конкретній місцевості
Важливою складовою тренінгів стала частина щодо процедури зміни місця голосування на виборах. Слухачі дізнались, що Центральна виборча комісія (ЦВК) прийняла Постанову від 07 жовтня 2014 року № 1529 "Про питання тимчасової зміни місця голосування виборцям, виборча адреса яких відноситься до території Донецької чи Луганської області, на період проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року: для виборців з Донецької та Луганської областей при зверненні до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про тимчасову зміну місця голосування на період проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, можна не додавати документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування.
Бібліотекарі розробили флаєри та визначили канали розповсюдження інформації, знайшли та зібрали відомості про ресурси, організації та громадські ініціативи, які допомагають вимушеним переселенцям того чи іншого регіону, а також познайомилися з алгоритмами отримання базових послуг з відновлення втрачених документів.
Бібліотекарі визначили, що послугами в бібліотеці можуть стати: допомога з отриманням документів; допомога з перереєстрації на отримання соціальних виплат; допомога з отриманням роботи; допомога з пошуком житла; використання комп’ютера та Інтернету у бібліотеці.
Бібліотекарі поділились своїми історіями співпраці з ВПО. Йшлося, зокрема, про створення пунктів збору одежі та взуття, коштів, предметів гігієни та ліків, а також про втілення послуги "Няня на час", пішохідних екскурсій "Історичне та культурне життя регіону", турів вихідного дня "Пікнік на узбіччі" та ін.
З власного досвіду бібліотекарі зазначили, що до потреб відносяться їх бажання вивчати народні традиції та звичаї українців, українську мову, мати вільний доступ до інформації. Такі послуги можуть надати бібліотеки, як і територію для приємного спілкування, відвідування різних заходів та курсів – з вивчення основ комп’ютерної грамотності, англійської мови тощо.
Увага приділялась формі звіту за проектом.
Що бібліотеки можуть сьогодні запропонувати ВПО? Як ефективно організувати послуги для ВПО? – Відповіді на ці питання шукали в процесі обговорення в групах під час практичних занять.


На фото: Максим Елігулашвілі



2 коментарі:

  1. Анонім21/10/14 21:03

    Видим маркеры

    ВідповістиВидалити
  2. Шановні колеги!
    Пропонуємо до Вашої уваги матеріали з досвіду роботи з внутрішньо переміщеними особами Дніпропетровської обласної бібліотеки для молоді ім. М. Свєтлова:
    http://obm.ucoz.ua/index/klub_biblioterapevtichnoji_pidtrimki_quot_zhiti_razom_quot/0-118

    ВідповістиВидалити

Ми із задоволенням дамо відповідь на всі ваші коментарі