Кожну першу п’ятницю місяця з 10.00 до 13.00 у відділі юридичної літератури провідні спеціалісти Головного управління юстиції в Одеській області надають безоплатну первинну правову допомогу малозабезпеченим громадянам

четвер, 29 серпня 2019 р.

Як працює Каьінет Міністрів України?



Як формується Кабмін

Український уряд, який офіційно має назву Кабінет Міністрів, є вищим органом виконавчої влади в державі.
До його складу входять прем'єр-міністр України, перший віце-прем'єр-міністр, п'ять віце-прем'єр-міністрів та міністри, кількість яких може коливатися: на даний час їх 18.
Кабмін є колегіальним органом, а це означає, що він приймає рішення після обговорення на засіданнях.





Кандидатуру прем'єр-міністра вносить до Верховної Ради президент - за пропозицією коаліції депутатських фракцій. При цьому голосування щодо призначення прем’єра проводиться у поіменному режимі, та рішення приймається у формі постанови Верховної Ради.


Після того як прем'єр-міністра обрано, він подає до парламенту кандидатури членів Кабінету Міністрів, крім тих, яких подає президент, а це міністр оборони і міністр закордонних справ. При цьому Рада може як проголосувати за весь склад Кабміну одним списком, так і за окремі кандидатури.


Після успішного голосування члени Кабміну повинні скласти урочисту присягу:
Після того як присягу склали не менше ніж дві третини від посадового складу уряду, Кабінет Міністрів України набуває повноважень та розпочинає роботу.
Відставка уряду може відбутися у трьох випадках:
  • прийняття Верховною Радою України резолюції недовіри Кабінету Міністрів України;
  • відставка прем’єр-міністра (тягне за собою автоматичну відставку всього уряду);
  • смерть прем’єр-міністра.



Повноваження уряду


Оскільки Кабмін очолює виконавчу гілку влади, то й сфера його відповідальності дуже різноманітна.
Працює уряд відповідно до Програми діяльності Кабінету Міністрів, схваленої Верховною Радою, і керуючись законодавством. Власне, міністри відповідають майже за все: це вирішення питань державного управління у сфері економіки та фінансів, соціальної політики, праці та зайнятості, охорони здоров’я, освіти, науки, культури, спорту, туризму, охорони навколишнього природного середовища, екологічної безпеки, природокористування, правової політики, законності, забезпечення прав і свобод людини та громадянина, запобігання і протидії корупції, розв’язання інших завдань внутрішньої і зовнішньої політики, цивільного захисту, національної безпеки та обороноздатності.
Крім того, Кабмін повинен здійснювати постійний контроль за виконанням органами виконавчої влади чинного законодавства. Що стосується призначення і звільнення голів обласних державних адміністрацій та районних державних адміністрацій, то Кабмін подає кандидатури на ці посади президенту, яки може їх затвердити або ж відхилити.



Матеріали з сайту ІзбірКом



Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми із задоволенням дамо відповідь на всі ваші коментарі