Кожну першу п’ятницю місяця з 10.00 до 13.00 у відділі юридичної літератури провідні спеціалісти Головного управління юстиції в Одеській області надають безоплатну первинну правову допомогу малозабезпеченим громадянам

вівторок, 23 квітня 2019 р.

Цифри і показники життя країни з п’ятим Президентом


21 квітня 2019 року в Україні відбувся 2-й тур виборів Президента країни.
За даними Центральної виборчої комісії України (ЦВК), після опрацювання 100% протоколів, Володимир Зеленський набрав 73,22% голосів виборців, чинний президент Петро Порошенко – 24,45%.
Кількість виборчих бюлетенів, визнаних недійсними по Україні, становить 2,31%.
Всього в голосуванні у другому турі виборів взяли участь 18 491 840 виборців.



За кілька тижнів Петро Порошенко офіційно залишить посаду президента України, й п'ять років його правління стануть історією.
Ось деякі цифри і показники життя країни, а також ключові досягнення і поразки, з якими українці прощаються з п'ятим президентом.
Економічні показники
ВВП
За 2013 рік темпи зростання української економіки дорівнювали нулю.
У 2014 після анексії Криму Росією та початку конфлікту на Донбасі українська економіка скоротилася на 6,6%. У 2015 падіння було ще глибшим - на 9,8%.
З 2016 економіка України почала відновлюватися, - той рік завершився із зростанням у 2,4%. У 2018 рік приріст ВВП України вже склав 3,3%.

Доходи населення
За 2014 рік доходи населення впали на 11,5%, у 2015 - на 20,4%, а вже у 2016 доходи населення зросли - на 2%.
По тому, як уряд наприкінці 2016 різко збільшив мінімальну зарплатню, у 2017 зростання доходів становило вже 10,9%, у 2018 - 9,9%.

Середня заробітна плата у грудні 2018 року становила 10 573 грн на місяць. У грудні 2013 року середня зарплатня українців становила 3 619 грн.
Середній розмір пенсії у 2013 році становив 1 470,7 грн на місяць, а кількість пенсіонерів становила 13 639,7 тис. осіб.
У 2018 середня пенсія була на тисячу більшою, ніж за 5 років до цього, і становила 2 479,2 грн на місяць, а кількість пенсіонерів зменшилася до 11 725,4 тис. осіб.

Зміна вектора в торгівлі
Після підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі із ЄС, кардинальні зміни відбулися у зовнішній торгівлі України.

Політичні показники
Боротьба з корупцією
Україна створила та запустила роботу низки нових антикорупційних органів. Запрацювало Національне антикорупційне бюро, яке займається розслідуванням корупції на найвищому рівні.
У межах ГПУ створили автономну спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, а для контролю способу життя чиновників та моніторингу електронних декларацій створили Національне агентство запобігання корупції.
Для боротьби з корупцією у сфері державних закупівель запустили систему електронних торгів ProZorro.
Фініш президентської каденції ознаменувався корупційним скандалом в оборонній сфері за участю Олега Гладковського.
Армія
Весь час президентства Петра Порошенка пройшов на фоні війни на Донбасі.
Якщо у бюджеті 2013 року на армію виділяли майже 19 мільярдів гривень, то в 2019 році військовий бюджет склав понад 100 мільярдів гривень.
Чисельність Збройних сил з 2013 до 2018 року зросла від 168 тисяч осіб до 255 тисяч.
За даними Міноборони, середнє грошове утримання в Збройних силах у 2014 році складало від 2 тисячі гривень, а в 2019 році - від 10-12 тисяч гривень.
Слід нагадати, що з 2014 року згоріли одні з найбільших військових складів у Калинівці на Вінниччині, Балаклії - на Харківщині, Ічні - на Чернігівщині, та в Сватовому на Луганщині.
Донбас
На момент інавгурації президента проросійські бойовики на Донбасі контролювали більшу частину Донецької та Луганської області, включно з такими великими містами, як Маріуполь, Краматорськ, Слов'янськ, Бахмут, Лисичанськ та Сєвєродонецьк.
Після перемир'я і спроби домовитись сили АТО розпочали наступ та зайняли усі перелічені міста і звільнили від бойовиків велику частину регіону. Проте наступ закінчився заходом російських військ (як стверджує українська влада і що заперечує Росія), Іловайським котлом і першими Мінськими домовленостями.
На початку 2015 року відбулось нове загострення й відступ українських військ з міста Дебальцеве й підписання так званих «других Мінських угод».
З того часу лінія розмежування і бойових дій на Донбасі змінювалась не надто суттєво і відбувалась за рахунок зайняття окремих сіл у так званій "сірій зоні".
Внаслідок анексії Росією Криму та через події на Донбасі з 2014 року країни Заходу застосовують щодо РФ економічні та політичні санкції. З 2014 року загинуло понад 13000 осіб.
Томос
За часів президентства Петра Порошенка в Україні з'явилась канонічна незалежна православна церква на базі раніше невизнаних УПЦ Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви.
Петро Порошенко доклав максимальних зусиль, щоб Вселенський патріарх визнав українську церкву та надав томос про автокефалію.
15 грудня 2018 року під наглядом представників Вселенського патріарха в Україні відбувся об'єднавчий собор, на якому створили Православну церкву України та обрали митрополитом Київським Епіфанія. 6 січня він отримав Томос про автокефалію.
Безвізовий режим
Після тривалих багаторічних перемовин і виконання Україною низки вимог Європейського союзу, 11 червня 2017 року запрацював безвізовий режим для громадян України.
Угода про Асоціацію
У перший місяць президентства Петро Порошенко підписав Угоду про Асоціацію з Європейським союзом, робота над якою тривала ще з часів Віктора Ющенка.
Спочатку запрацювала економічна частина угоди щодо зони вільної торгівлі, а з вересня 2017 угода запрацювала в повному об'ємі.
Судова реформа
За роки президентства Петра Порошенка в Україні розпочалась масштабна судова реформа.
Ще влітку 2016 року Верховна Рада схвалила президентські зміни до Конституції та новий закон про статус суддів та судоустрій.
Вона передбачала часткове зняття суддівської недоторканності, скасування низки старих судів та створення нових з обранням суддів на конкурсах.
Також запустили переатестацію суддів, суттєве збільшення зарплат й формальне посилення незалежності судової системи.
Ключовим етапом реформи став повний перезапуск Верховного суду - найголовнішого суду у системі правосуддя.
Мова і квоти
За п'ять років президентства Петра Порошенка Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства і встановила мінімальні квоти на українську мову на радіо та телебаченні. А 25 квітня було ухвалено законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної».
Матеріали з сайту Realist

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми із задоволенням дамо відповідь на всі ваші коментарі