Кожну першу п’ятницю місяця з 10.00 до 13.00 у відділі юридичної літератури провідні спеціалісти Головного управління юстиції в Одеській області надають безоплатну первинну правову допомогу малозабезпеченим громадянам

вівторок, 6 квітня 2021 р.

Нові надходження до відділу юридичної літератури у І кварталі 2021 року

 Шановні користувачі!

Фонд відділу поповнився новими надходженнями.



Земельний кодекс України : чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 1 берез. 2019 р. : (офіц. текст). - Київ: ПАЛИВОДА А.В., 2019. - 160 с. - (Кодекси України).

У Кодексі станом на 1 березня 2019 року подаються останні зміни та доповнення, що набули чинності, згідно із законами України: «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» № 2628-VIII від 23.11.2018; «Про внесення змін до розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель» N° 2666-VIII від 20.12.2018.


Кримінальний кодекс України : чинне законодавство зі змінами та допов. станом на 4 берез. 2019 року : (офіц. текст). - Київ, 2019. - 264 с. - (Кодекси України).

У Кодексі станом на 4 березня 2019 року подаються останні зміни та доповнення, що набули чинності.

 





Про державну таємницю: Закон України № 3855-ХІІ від 21 січ. 1994 р. із змінами і доп. - Київ: Парлам. вид., 2020. - 34 с. - (Закони України; № 11(71)).

Цей Закон регулює суспільні відносини, пов'язані з віднесенням інформації до державної таємниці, засекречуванням, розсекречуванням її матеріальних носіїв та охороною державної таємниці з метою захисту національної безпеки України.




Про оцінку впливу на довкілля: Закон України № 2059-VIII від 23 трав. 2017 р. із змінами і доп. - Київ: Парлам. вид., 2020. - 47 с. - (Закони України; № 12(72)).

Цей Закон встановлює правові та організаційні засади оцінки впливу на довкілля, спрямованої на запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, у процесі прийняття рішень про провадження господарської діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля, з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.



Антикорупційна Абетка: прості пояснення складних понять про боротьбу з корупцією. - Київ, 2020. - 55 с.

Антикорупційна реформа, превенція та розслідування корупційних злочинів актуальні для України теми, проте не всі розуміють складні юридичні терміни, що звучать в новинах чи з’являються на шпальтах видань. Вміло їх застосувати допоможе антикорупційна абетка, в якій зібрано 70 юридичних термінів.




Боротьба за належне врядування у Східній Європі. - Брюссель: Центр європейських політичних досліджень (CEPS), 2018. - 265 с.

В цій книзі увагу зосереджено на основних політичних питаннях, аналіз зроблено з використанням порівняльного підходу, що розглядає всі три держави разом. Завдання полягало в тому, щоб дослідити критичні чинники і бар'єри, що перешкоджають «належному врядуванню», включаючи конституційні аспекти та загрози для цього процесу, такі як олігархи, всеохоплююча корупція та унікальна геополітична ситуація, коли три держави знаходяться між ЄС та Росією.



Дисциплінарна відповідальність прокурорів в Україні / М. Банчук, Є. Каменев, Б. Крапивін, В. Малишев, М. Петраковський. - Київ: Москаленко О.М., 2019. - 140 с.

Дослідження присвячено вивченню практики притягнення прокурорів до дисциплінарної відповідальності Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів протягом 2017-2018 рр. У публікації проаналізовано різні аспекти дисциплінарної практики: законодавче регулювання притягнення прокурорів до дисциплінарної відповідальності, відповідність національного законодавства з притягнення прокурора до відповідальності міжнародним стандартам, організаційний аспект розгляду скарг Комісією, чинники, які впливають на ухвалення того чи іншого рішення, судова практика в цій сфері.

Забезпечення прав і свобод людини в Україні в умовах поширення корона вірусної інфекції (COVID-19): особливості і шляхи удосконалення - К.: Центр Разумкова, 2020. - 60 с.

Важливу роль у процесі становлення України як демократичної, соціальної та правової держави відведено забезпеченню прав і свобод людини, зокрема створенню гідних умов її життя. Саме тому права і свободи людини та їх гарантії покликані визначати зміст і спрямованість діяльності сучасної Української держави, всіх її органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також їх посадових осіб. При цьому, сама держава безпосередньо зобов’язана відповідати перед громадянами за свою діяльність загалом і, особливо, за утвердження та забезпечення прав і свобод людини, оскільки саме останнє визначено її головним конституційним обов’язком (статті 3. 5. 19 Конституції України.

Конституція і конституційні зміни в Україні: збірник, присвячений пам’яті Віктора Мусіяки / Центр Разумкова; відп. ред. А.Рачок, Ю.Якименко ; упоряд. П.Стецюк. - К.: Заповіт, 2020. – 300 с.

Збірник присвячено пам’яті відомого українського вченого-правознавця, державного та громадсько-політичного діяча В.Мусіяки (1946-2019рр.). Видання містить наукові статті з актуальних проблем сучасного конституційного розвитку України, стану Основного Закону держави та перспектив внесення змін до нього, захисту прав людини, розвитку основних конституційно-правових інститутів. Окрему увагу присвячено постаті В.Мусіяки, його науковій та суспільно-політичній діяльності.

 

Бюлетень законодавства і юридичної практики України / редкол. : В.Г. Гончаренко, О. М. Джужа, О.В. Дзера та ін. К.: Юрінком Інтер, 1992.

№ 8-9 2020 : Порушення правил дорожнього руху. судова практика. роз’яснення / відп. за вип. О.Б. Доценко. - 2020. - 440 с.

Контроль за дотриманням правил дорожнього руху. Хто має його здійснювати? Про стан дотримання, а точніше, недотримання правил дорожнього руху (далі - ПДР) на українських дорогах відомо не лише з відомчої статистики або публікацій. Картина жахлива, і доповнювати її додатковими нюансами немає сенсу. Влада вдалася до непопулярного заходу - посилити повноваження Нацполіції щодо контролю за ПДР.


Бюлетень законодавства і юридичної практики України / редкол. : В.Г. Гончаренко, О.М. Джужа, О.В. Дзера та ін. - Київ : Юрінком Інтер, 1992

№4 2020 : Правовий статус громадських об’єднань. Коментар. Законодавство. Судова практика. - 2020.-324 с.

Українське суспільство має давні корені громадських ініціатив та суспільно корисної діяльності осіб. Так, дослідження свідчать, що у X ст. на території сучасної України селяни об’єднувалися в колективи або общини, допомагаючи один одному спершу на основі кровної спорідненості, а ділі - спільності території. Вже у XVI ст. захисники релігійно-культурної самобутності згуртувалися у братства, що виникли ще у часи Середньовіччя для утримання церкви, далі, зазнавши впливу гільдій, вони перейняли організаційну модель, що передбачала щомісячні збори, сплату внесків і общинні суди, опікувалися удовами й сиротами своїх померлих членів, підтримували шпиталі та своїх членів безпроцентними позиками.

Осауленко С. В. Право на свободу об’єднання у політичні партії в Україні: конституційно-правовий аналіз : Монографія. - Одеса: Видавничий дім «Гельветика», 2018. - 390 с.

У монографії розглядається конституційне право на свободу об'єднання у політичні партії в Україні в умовах сучасного демократичного суспільства. Приділено увагу усім елементам цього конституційного права (об’єкту, суб’єкту, змісту), а також доктринальним джерелам та методологічним засадам його дослідження.



Удосконалення нормативно-правової бази створення системи громадянської освіти в Україні / Якименко Юрій та ін. - Київ, 2020 - 167 с.

Це видання підготовлене Центром Разумкова за результатами дослідницького проекту «Удосконалення нормативно-правової бази створення системи громадянської освіти в Україні», який підтримується Представництвом Фонду Ганса Зайделя в Україні.

З метою сприяння створенню в Україні цілісної та ефективної системи громадянської освіти, зокрема дорослих, експертами було розроблено проект Стратегії розвитку громадянської освіти, яка визначає цілі та завдання, системні пропозиції до низки проектів законодавчих та нормативно-правових актів, вміщених у цьому виданні.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми із задоволенням дамо відповідь на всі ваші коментарі