Кожну першу п’ятницю місяця з 10.00 до 13.00 у відділі юридичної літератури провідні спеціалісти Головного управління юстиції в Одеській області надають безоплатну первинну правову допомогу малозабезпеченим громадянам

понеділок, 14 грудня 2020 р.

Історія створення та зміст основних статей Загальної Декларації прав людини: до Дня прав людини

 

 

10 грудня 1948 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини, що проголошує цивільні та політичні права і свободи особистості – рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші.

І хоча положення Декларації мають рекомендаційний характер, наразі її принципи лежать в основі багатьох пактів, конвенцій і договорів стосовно прав людини, укладених з 1948 року. Так, у 1966 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила «Міжнародний пакт про громадянські й політичні права» та «Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права», які разом із Загальною декларацією прав людини склали Міжнародний білль про права людини. Україна також ратифікувала ці пакти.

У 1950 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 10 грудня Днем прав людини з метою залучення уваги людей в усьому світі до Загальної декларації прав людини як до загального ідеалу для всіх людей і народів. Нині чимало країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції.

10 грудня в Україні також відзначається Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, приурочений до Дня прав людини.

З цієї нагоди у відділі  юридичної літератури відбулася тематична зустріч «Загальна декларація прав людини – універсальний канон людських прав».

Головний спеціаліст Другого бюро Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Наумчак ознайомив слухачів з історією створення та змістом основних статей Загальної Декларації прав людини.


Володимир Наумчак, головний спеціаліст Другого бюро Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги 


Також було цікаво і корисно довідатись про основні напрями  роботи  центру,дізнатися про  можливість отримати юридичні консультації (первинна допомога) та захист (вторинна допомога) в центрах та бюро правової допомоги, які розташовані на всій території України.  На закінчення зустрічі доповідач  відповів на запитання присутніх.

До уваги користувачів бібліотеки в рамках заходу була представлена документально-книжкова виставка «Верховенство права як омріяний результат здійснення прав людини».



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми із задоволенням дамо відповідь на всі ваші коментарі