Кожну першу п’ятницю місяця з 10.00 до 13.00 у відділі юридичної літератури провідні спеціалісти Головного управління юстиції в Одеській області надають безоплатну первинну правову допомогу малозабезпеченим громадянам

четвер, 11 червня 2020 р.

Обговорення законопроєкту «Про народовладдя через всеукраїнський референдум»



Закон 2012 року про всеукраїнський референдум був виписаний таким чином, що дозволяв багато маніпуляцій, зокрема ухвалювати зміни до Конституції або навіть нову Конституцію. Після 2018 року, коли цей закон було визнано неконституційним, утворилася серйозна законодавча прогалина, адже без відповідного закону неможливо провести референдум із жодного питання, зокрема і з передбачених Конституцією.
Законопроєкт «Про народовладдя через всеукраїнський референдум», зареєстрований Президентом України 9 червня, якраз покликаний заповнити цю прогалину. У його основу ліг проєкт, підготовлений громадськими експертами ще у 2015 році відповідно до положень Конституції та європейських стандартів належної практики проведення референдумів.
У законопроєкті чітко визначено предмет та суб'єкти референдуму, питання, які не можуть бути винесені на референдум, виписані процедури референдуму за народною ініціативою, проведення агітації, формування комісій, фінансування та кроки після оголошення результатів референдуму.
Як зазначають розробники, вони доклали максимум зусиль, щоб референдум за цим законопроєктом став реальним інструментом народовладдя, та передбачили механізми запобігання маніпуляціям.

«Референдум може бути як інструментом народовладдя, так і інструментом утвердження диктатури. Усе залежить від того, як виписаний відповідний закон: який предмет референдуму встановлено, яка процедура ініціювання референдуму, як проводиться агітація, підрахунок голосів, відбувається контроль тощо», – розповідає Ігор Коліушко, голова правління ЦППР.

Сьогодні під час пресконференції експерти ЦППР Юлія Кириченко, Ігор Коліушко, голова правління Громадянська мережа ОПОРА Ольга Айвазовська (Aivazovska Olga) прокоментували основні положення цього законопроєкту, звернули увагу на його новації та особливості застосування на практиці, а експерт Denys Kovryzhenko поділився висновками щодо нього, підготовленими IFES Ukraine.

Коротко, про що йшлося на заході 👉 https://bit.ly/2UzjJK4
Відеозапис пресконференції 👉 https://bit.ly/2Aqet4z

Для зручності окремі питання, пов'язані з референдумом, візуалізувані в інфографіці.





Захід ЦППР за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та британської допомоги від уряду Великої Британії у партнерстві з Громадянською мережею ОПОРА та Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми із задоволенням дамо відповідь на всі ваші коментарі