Кожну першу п’ятницю місяця з 10.00 до 13.00 у відділі юридичної літератури провідні спеціалісти Головного управління юстиції в Одеській області надають безоплатну первинну правову допомогу малозабезпеченим громадянам

вівторок, 7 квітня 2020 р.

Про старт другого етапу медичної реформи в Україні




З 1 квітня 2020 року в Україні має розпочатися другий етап медичної реформи, який передбачає введення безкоштовних медичних гарантій українцям від держави. У Кабміні стверджують, що пандемія коронавірусу та карантин з цього приводу ніяк не впливатимуть на продовження медичної реформи.
Орієнтовно з 1 квітня заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану (міські, районні лікарні) і високоспеціалізовану (обласні лікарні і центри) медичну допомогу, почнуть працювати за дещо зміненими правилами.
Також відповідно до програми медичних гарантій, з 1 квітня в Україні не буде медичних установ. Натомість заклади охорони здоров’я мають змінити статус, ставши комунальними некомерційними підприємствами. Для цього медзаклади повинні мати ліцензію на надання медичної допомоги, бути комп’ютиризованими і підключеними до медичної інформаційної системи.
Усі види медичної допомоги "розсортовано" у 27 пакетів. До них увійшли хірургічні операції, пологи, допомога при гострому інфаркті міокарда, мозковому інсульті, лікування туберкульозу, психічних розладів тощо. І кожній лікарні потрібно буде обрати пакети, медичні послуги яких вона хоче і може надати. Для кожної медичної послуги буде встановлений свій тариф. Приміром, пологи коштуватимуть 8500 грн, а лікування інсульту – 19500 грн. Поки Міністерство фінансів України ще остаточно не узгодило "тарифи".

Що передбачає другий етап медичної реформи
1 квітня в Україні офіційно починається друга частина медичної реформи. За Програмою медичних гарантій українці отримуватимуть гарантований пакет медичних послуг.
Програмою медичних гарантій визначається перелік медичних послуг і ліків, які пацієнтам оплачуватиме держава з бюджету. На це передбачено 72 млрд грн на 2020 рік. Лікарні отримуватимуть гроші від Національної служби здоров’я України залежно від обсягу та типу медичних послуг, які вони надали пацієнтам.
Уряд зазначає, що Програма медичних гарантій містить первинну допомогу, екстрену, амбулаторно-поліклінічну. До неї увійдуть послуги профільного лікаря, до якого направив сімейний лікар; стаціонарна, паліативна медична допомога – обслуговування невиліковних хвороб (знеболювання, допомога сім'ям пацієнтів, підтримка життєдіяльності, догляд за пацієнтом); медична реабілітація, медична допомога у зв'язку з пологами та реімбурсація ліків (програма "Доступні ліки").
У державному бюджеті закладено 72 мільярди гривень на реалізацію Програми медичних гарантій (на 20% більше за субвенції минулого року), тоді як весь бюджет охорони здоров’я становить 113 млрд гривень.

Які послуги українці отримають безкоштовно
Українські пацієнти зможуть гарантовано отримати за направленням від сімейного лікаря безкоштовні медичні послуги без прив'язки до місця проживання. До пакету входять такі послуги:
  • амбулаторні обстеження і діагностика;
  • госпіталізація;
  • реабілітація;
  • хірургічне втручання;
  • лікування інфарктів (для українців у віці від 65 років);
  • видалення апендиксу;
  • лікування хронічного бронхіту.


Що очікує на пацієнтів з 1 квітня
Декларація з лікарем. Пацієнтам варто пам’ятати – аби отримати безкоштовну допомогу, в першу чергу необхідно укласти декларацію зі своїм сімейним лікарем. Ті, хто не підпише декларацію, з 1 квітня вимушений буде сплачувати за планові медичні послуги. Цікаво, що тарифи на співпрацю з пацієнтами без декларацій встановлюватимуть лікарні самостійно.
Але оплата не стосується ані невідкладної, ані екстреної допомоги – ці послуги для всіх надалі будуть безкоштовними.
Електронні скерування. З квітня діятимуть електронні скерування до вузькопрофільного спеціаліста – сімейний лікар видаватиме їх пацієнту, котрий сам обиратиме лікаря. Гіпотетично можна піти навіть до лікаря в іншій області у лікарню, яка співпрацює з НСЗУ. Нарешті місце проживання та реєстрації пацієнта не матиме жодного впливу для черговості надання медичної допомоги. Такі онлайн-скерування унеможливлюють виправлення та мінімізують випадки корупції – тож система має стати прозорішою.
Конкуренція між лікарнями. Таким чином пацієнт має стати центром системи надання медичних послуг. Конкуренція між медичними закладами сприятиме росту рівня їхньої професійності.
Пріоритетне лікування. Лікування інсульту, інфаркту, пологи, неонатальна допомога та рання онкодіагностика будуть пріоритетом. Пріоритетні послуги фінансуватиме і НСЗУ, і МОЗ (закупівля дорогих ліків).
Що буде платним. Кожна комунальна лікарня сформує список платних послуг, приміром, обстеження чи аналізи. Наприклад, якщо пацієнт хоче зробити більше аналізів, ніж призначив лікар, йому доведеться доплачувати за це.

Таким чином, серед нововведень
  • Пацієнти обиратимуть вузьких спеціалістів, у яких хочуть проконсультуватися чи зробити операцію, без прив’язки до регіону чи місця реєстрації.
  • Отримати безкоштовну консультацію та медичну допомогу можна буде за скеруванням сімейного лікаря.
  • Якщо пацієнт має намір піти на прийом до вузького спеціаліста за власним бажанням, не маючи скерування сімейного лікаря, він має оплатити послуги спеціаліста.
  • Медична картка пацієнта та скерування до вузьких спеціалістів існуватиме в електронному вигляді.



Використані матеріали з сайту zik.ua
Детально про продовження медичної реформи ТУТ та про те, з чого розпочнеться другий етап медичної реформи в Україні читайте ТУТ





Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми із задоволенням дамо відповідь на всі ваші коментарі