Кожну першу п’ятницю місяця з 10.00 до 13.00 у відділі юридичної літератури провідні спеціалісти Головного управління юстиції в Одеській області надають безоплатну первинну правову допомогу малозабезпеченим громадянам

вівторок, 10 грудня 2019 р.

Загальна декларація прав людини: день, що змінив життя мільйонів


«Права людини починаються з дуже невеликих місць, зовсім близько від дому. Ці місця такі маленькі, що їх не знайти на жодній мапі світу. Але ці місця – цілий світ для окремої людини: будинок, де вона живе, школа чи коледж, де навчається, завод, ферма або офіс, де вона працює… Це ті місця, де кожен чоловік, кожна жінка й кожна дитина домагаються рівного для всіх правосуддя, рівних можливостей, поваги та гідності без дискримінації.
Якщо ці права не матимуть значення там, то вони навряд чи матимуть значення деінде. Якщо всі громадяни не діятимуть узгоджено, щоб домогтися дотримання прав людини поруч зі своїм будинком, чи у великому світі відбудуться зміни?».
Це фрагмент промови Елеонори Рузвельт на відзначенні десятої річниці прийняття Загальної декларації прав людини.

День, що змінив життя мільйонів – саме таке місце у світовій історії займає 10 грудня1948 року.
Світова конституція прав людини, Біблія прав людини, Світовий маніфест правового гуманізму, – по-різному називають всеохоплюючий документ міжнародного значення, який було ухвалено в цей день.
Базові права людини на життя, свободу та рівність закріплено у Загальній декларації прав людини, яку Генеральна асамблея ООН підписала 10 грудня 1948 року.


30 статей про громадянські та політичні права, що базуються на визнанні гідності всіх людей, рівності їхніх прав, що є необхідною передумовою свободи, справедливості та загального миру, лежать в основі Декларації.
Конституція України увібрала фундаментальні положення Декларації, зокрема, щодо верховенства прав людини, рівності та непорушності її прав, права людини на свободу й особисту недоторканість, на достатній рівень життя тощо.
Гуманістичний, людиноцентричний та миротворчий потенціал Загальної декларації прав людини,незважаючи на тривалий 71-річний період її функціонування, ще й досі не реалізований повністю. У різних регіонах світу, у різних країнах час від часу й дотепер спалахують масові та грубі порушення основоположних прав людини, зафіксованих у документі.
Про стан додержання та захисту прав і свобод людини й громадянина в Україні читайте в щорічних доповідях Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини ТУТ

Інформація з сайту UPLAN: Громадська мережа публічного права та адміністрації


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ми із задоволенням дамо відповідь на всі ваші коментарі